You are here

Automatiske kraner arbejder døgnet rundt for at holde lyset tændt

Fortum, kombineret varme- og kraftværk, Klaipeda, Litauen

Fortum, der blev etableret i 1998, er en finsk energivirksomhed, der driver kraftværker i Polen og Rusland. Udover at generere elektricitet og varme, leverer de også forskellige energirelaterede ydelser og produkter. Virkomheden, der har aktiviteter, som omfatter vandkraft og affald til energi, har særligt fokus på bæredygtige løsninger.

Opfylder kravene til kontinuerlig energiproduktion

Klaipeda, den tredjestørste by i Litauen, har en af de få isfri havne i Nordeuropa, derfor er den vigtig for transport og handel i området. Byen valgte Fortum til at bygge et nyt kraftværk til at hjælpe med affaldshåndtering og levere energi. Et kombineret varme og energiværk ville bearbejde CO2-neutral biomasse blandet med kommunalt og industriaffald til brændstof.

Værket skulle bruge kraner til at flytte det leverede affald fra dets opbevaringsbunker til den tilstødende forbrændingsovn. Kranerne, der er vigtige for fabriksdriften, skulle arbejde døgnet rundt, syv dage om ugen. Hvis de stoppede i et langt tidsrum, ville brændstof ikke komme til ovnen, hvilket ville slukke for turbinerne, som producerede værkets varme og elektricitet.

Automatiske kraner med fjernovervågningsegenskaber

Konecranes blev involveret i konstruktionen af kraftværket lige fra planlægningsstadiet - to grabbekraner, der arbejdede sammen var nok til at dække hele det enorme affaldsbunkerområde. Krankontrollerne blev fuldautomatiske og udstyret med fjernovervågningsteknologi.

Reducerer affald og emissioner

Anlægget, der blev indviet af de litauiske og finske præsidenter i 2013, producerer omkring 140 GWh elektricitet til det litauiske forsyningsnet og 400 GWh varme - hele 40 procent af varmen i Klaipeda - om året. Ved at anvende så meget affald til brændstof har reduceret affaldsdeponering betydeligt, og CO2-emissioner er faldet med 96.000 ton årligt.

Klaudijus Zilinskas, Fortums driftsleder, er meget tilfreds med den hurtige og effektive service fra Konecranes. Med fjernovervågning har Konecranes teknikere sjældent behov for at være på Fortum Klaipeda anglægget undtagen til planlagte servicebesøg og forebyggende vedligeholdelse. De to Konecranes automatiske grabbekraner har bevist deres evne til at håndtere deres meget krævende, non-stop arbejde i den enorme affaldsbunker.